Sörmland

Få inbrott klaras upp

1:49 min

Sörmlandspolisen klarade bara av att lösa tiotalet av de drygt 200 lägenhetsinbrotten i länet förra året. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, som Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra har tagit fram.

– Det tycker jag är dåligt. Jag tycker de kan anställa fler poliser och jobba mer effektivt, säger Eskilstunabon Florence Lindkvist.

Men Sörmlandspolisen är inte sämst i landet. Men med fyra procent av lägenhetsinbrotten uppklarade ligger polisen i länet bara snäppet över de tre procent som är riksgenomsnittet.

– Det är för lågt och det är en brottskategori som vi jobbar hårt med tillsammans med alla andra polismyndigheter. Inbrott kan vara svårlösta brott. Det bygger, om det inte är så väl att man kan gripa inbrottstjuven på bar gärning, att det finns synbara spår, att det finns vittnen, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Jämfört med det förhållandevis isolerade Gotland, med 41 procent uppklarade lägenhetsinbrott, så är fyra procent i Sörmland rejält mycket sämre.

-- Det är alldeles för dåligt som det är för det är hemskt för de som drabbas. Det behövs resurser för polisen att klara upp inbrotten, säger Eskilstunabon Margit Nyman.

Blekinge, Norrbotten och Dalarna med 14, 11 och tio procent uppklarade lägenhetsinbrott ligger också i toppen. I botten ligger Stockholm med två procent jämfört med Sörmlands fyra. 

– Det är rätt dåligt egentligen för man tycker att de borde lägga mer tid på det. De lägger ner de flesta. Det är dålig stil, säger Eskilstunabon Håkan Andersson.

I Sörmland har polisen nu infört lokala och specialiserade brottsplatsundersökare som arbetar speciellt med inbrott och som man hoppas ska leda till att fler inbrott klaras upp.

Polisen jobbar också mycket med att knacka dörr. Men man är mycket beroende på iakttagelser från allmänheten, grannar och andra. Däremot är det inte så mycket en resursfråga, menar Fredrik Wallén.

– Vår inställning är att det handlar om metoder och prioriteringar av de resurser vi redan har har och det är något som vi tillsammans med de övriga samhället försöker bli mycket mycket bättre på.

Fråga