Nyköping

Nya rön om boxningsskador

1:20 min

Lagom till Nyköpings Boxningssällskaps stora boxningsgala om drygt två veckor har nya rön om sportens skadliga inverkan på hjärnan presenterats. Föreningen ska diskutera de nya uppgifterna nästa vecka.

En ny rapport visar att slag mot huvudet kan ge hjärnskador som påminner om dem man ser vid andra akuta skallskador.

De nya uppgifterna ska nu tas upp till diskussion i styrelsen för Nyköpings Boxningssällskap inför den komman galan, säger Anders Calltorp, sekreterare i klubbens styrelse.

– Vi får diskutera nästa vecka om vi ska vidta några speciella åtgärder inför  galan. Lyhördhet inför sådana här saker måste man alltid ha. Vi får också prata om vi ska prata med förbundet om de kommer med några riklinjer.

De nya uppgifterna om boxningens skadliga inverkan på hjärnan kommer från Sahlgrenska akademien i Göteborg och bygger på en studie på 30 svenska elitboxare.

Boxarna hade efter match förhöjda koncentrationer av fyra olika proteiner i hjärnvätskan och alla de signalerar en skada på hjärnans nervceller. Två av proteinerna var fortsatt förhöjda även efter en viloperiod, enligt studien.

Nyköpings Boxningssällskap, som ska arrangera en stor gala om drygt två veckor. Det är ännu inte klart hur många som kommer att delta, men förra årets gala omfattade15 matcher och man räknar med något liknande i år.

Anders Calltorp räknar också med att man ska ta en kontakt med förbundet för att höra om det finns några nya riktlinjer att ta hänsyn till inför galan.

– Vi kan själva kanske fundera ut om vi behöver vidta några steg, men nu följer vi naturligtvis alla de bestämmelser och regler som finns, så vi känner oss ganska trygga i det.