1 av 2
Bengt Pettersson, lammuppfödare i Barva. Foto: Lisa Wadin/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Lisa Wadin/Sveriges Radio.
sörmland

Svårt få lönsamhet i lammproduktionen

1:45 min

Lamm är för många en självklarhet på påskbordet. Men trots att allt fler svenska bönder satsar på uppfödning av lamm, så räcker inte det svenska lammköttet till och det är svårt att få lönsamhet.

Bengt Pettersson har en mindre besättning får med omkring 20 djur i Barva utanför Eskilstuna och han går nätt och jämt runt vad gäller produktionen av lammkött.

I Sverige är vi nästintill självförsörjande på ägg, men av allt lammkött som äts så importerar vi mer än hälften.

I Sörmland föddes drygt 12 000 lamm förra året. Enligt Jordbruksverket är det svårt att få lönsamhet inom lammproduktion i Sverige och bland de producenter som finns råder en trend, som inom hela jordbruksbranschen, att de tvingas bli allt storskaligare för att överleva.

I Sörmland har antalet djur ökat från 8 500 för tjugo år sedan till dryga 12 000 förra året.

Enligt Bengt Pettersson ligger stor makt kring hur produktionen ska se ut i konsumentens händer.

Att köpa kött från andra sidan jordklotet kan ju låta galet, men kan vi på något vis främja den svenska produktionen?

– Vi har nog svårt att konkurrera med utlandet, eftersom vi har så mycket regler och förordningar vi har att leva efter och det har de inte i utlandet, säger Bengt Pettersson i Barva utanför Eskilstuna.

Lisa Wadin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista