sörmland

Fritidshusen bland de dyraste i regionen

1:36 min

För den som är på jakt efter en sommarstuga är det stora prisskillnader i Mälardalen. Priserna i Sörmland hör till de högre i regionen, men ligger fortfarande betydligt lägre än i Stockholms län.

På tio år har priserna här nästan fördubblats, visar siffror från Mäklarstatistik. Samtidigt som priserna går upp så har också kraven på fritidshusens standard ökat, säger mäklaren Håkan Meldgaard i Uppsala.

I Stockholms län har priset, precis som i resten av landet, fördubblats de senaste tio åren. I Västmanland har det ökat med 115 procent och i Uppsala och Sörmlands län ligger ökningen på 90 procent.

Men trots den höga prisutvecklingen är det ändå i Västmanland du ska leta om du vill ha ett billigt fritidshus i Mälardalen. Där låg snittpriset förra året på 14 400 per kvadratmeter. Därefter kom Uppsala och Sörmlands län med 17 000 kronor per kvadratmeter, respektive 19 000 per kvadratmeter.

Vill du ha sommarstuga i Stockholms län får du vara beredd på att betala nästan det dubbla, där ligger snittpriset för 2011 på 32 200 per kvadratmeter.

Snittpriset i hela riket låg på 20 700 per kvadratmeter.

Sanna Karlsson