Sörmland

Påsken en stor kyrklig högtid

1:47 min

Påsken är en av Svenska kyrkans största högtider och en tid då besökarna ofta ger kollekt. Det är pengar som sedan fördelas både inom länet och utanför landets gränser.

– Påskdagen med det glada budskapet om uppståndelsen är en stor högtid i kyrkan och det är väldigt många som kommer till kyrkan, säger Torbjörn Strand, kyrkoherde i Eskilstuna församling.

Det mesta inom kyrkan vilar på just det drama som man tror utspelade sig under påsken - Jesu liv, död och uppståndelse. I samband med firandet upptas även kollekt. Förra året samlade kollekten under påskhelgen in drygt 20 000 kronor i Eskilstuna församling. Pengarna går till olika verksamheter vid olika tillfällen, både till lokala och internationella satsningar.

– Det är en viktig kollekt för oss, säger Torbjörn Strand. I år kommer den att gå till Svenska kyrkans internationella arbete och även till härbärget lokalt.

I Eskilstuna samlar man ofta in pengar till härberget och inom Svenska kyrkan på riksplanet har man inför påsk i år en kampanj som heter "Utrota hungern". Lokalt anordnas basarer och annat för att stödja det projektet.

– Där får vi ganska mycket pengar. Det finns en stark och bra tradition i Eskilstuna att runt påsk och runt fastan så har vi insamlingar.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se