Eskilstuna

Sexbrottsåtalad läkare inför rätta

Idag inleds rättegången i Eskilstuna tingsrätt mot den läkare som förra året åtalades för våldtäkt och sexuellt ofredande mot flera patienter på en vårdcentral i Eskilstuna.

Mannen är misstänkt för sexbrott mot elva kvinnor på sammanlagt 12 åtalspunkter.

Det gäller sexbrott i olika grad mot patienter i Eskilstuna, Vingåker, Örebro och Arboga. 

Den första åtalspunkten gäller våldtäkt alternativt sexuellt tvång alternativt sexuellt ofredande vid fyra tillfällen mot en patient mellan augusti och december 2010 i samband med ett läkarbesök på en vårdcentral i Eskilstuna. 

Åtalet gäller sexbrott mot patienter is amband med deras besök på vårdcentraler eller i samband med hembesök.

Som bevisning har åklagaren åberopat vittnesförhör med kontaktpersoner, läkare, vårdchefer och även skriftlig bevisning i form av journalanteckningar, anmälnan till patientnämnden och beslut från Socialsstyrelsen.

Läkaren, som har arbetat på en vårdcentral i Eskilstuna, blev uppsagd från landstinget i Örebro årskiftet 2008/2009 efter att han ska ha ofredat en kvinnlig patient sexuellt. Enligt mannens före detta chef i Örebro ska han ha ofredat en patient inom psykiatrin vid ett hembesök.

Landstinget fick ingen information från Socialstyrelsen då landstinget ställde en allmän fråga när den aktuelle läkaren skulle anställas och vill har tidigare krävt att man ska få mer specifik information framöver om en person som är aktuell för anställning.

Läkaren stängdes av från sin tjänst i januari förra året då misstankarna mot honom uppdagades.

Han förnekar brott.