Sörmland

Matkunder kan drabbas av strejk

1:18 min

Svensk handel har begärt anstånd hos medlarna med att svara på medlarnas bud, men det är oklart hur länge. Men om fackförbundet Handels går ut i strejk i morgon så kommer Icabutiker i länet att drabbas.

Peter Slagbrand, butikschef på Ica Maxi i Eskilstuna, säger att det framför allt är färskvarorna som kommer att tryta, om strejken skulle bryta ut och hålla i sig.

ICA Maxi i Eskilstuna får mesta maten från ICA:s lager i Västerås, som inte är varslad om strejk, men färskvaror kommer från Borlänge, som har varslats. Varslet gäller fem av sex ICA-lager i Sverige.

– Det är färskvarorna som det kommer att drabba om det blir en lång konflikt, säger Peter Slagbrand, butikschef på Ica Maxi i Eskilstuna. Det är obekvämt om det blir en lång konflikt och den drar ut under hela nästa vecka, då kommer det påverka oss rätt så hårt.

Han säger att förutom frukt och grönt, så kommer även vissa delar av mejeri att påverkas, liksom köttcharken.

Hur tycker du att vi ska tänka som konsumenter?

– Vi får avvakta och se, för vi hoppas ju på att det inte blir konflikt. Det kommer att påverka konsumenten först i början av nästa vecka, jag tror att vi kommer att klara helgen. Det är smakdifferenser som kommer att sina först, till exempel olika sorter av yoghurtar och köttdisken kommer att vara sparsam, säger Peter Slagbrand.

– Jag tar det väldigt lugnt, det känns inte oroligt, säger Jan Dahl, som är och handlar. I Sverige behöver man sällan eller aldrig svälta. Dessutom har jag kontakter på landet om det skulle krisa. Där finns lamm och kött i frysarna.

Men det finns andra som tycker att det känns lite oroligt och handlar med tanke på det.

– Jag har tänkt lite på det och kanske hamstrar lite toalettpapper, men jag tror att jag skulle klara mig utan mjölk ett tag, säger Maria. Om strejken blir långvarig så blir det inte så kul, för man blir så begränsad.

På ICA:s presstjänst säger ansvariga att butikerna kan få mat från andra leverantörer vid en strejk.

Ica kommer att behöva slänga minst 200 ton mat om dagen om den strejk Handels varslat om bryter ut i morgon, den bedömningen gör  Staffan Ekengren, presschef på Ica.

ICA har redan centralt stoppat inleveranser till de fem av sex stora centrallager inför att det kan bli strejk från de Handelsanställdas fackförening i morgon.

– Vi har stoppat vissa leveranser som är planerade till i morgon. Samtidigt har vi en logistikstruktur, som är väldigt snabbfotad och kan ställa om för nya förutsättningar, om det inte skulle bli strejk, säger ICA:s presschef staffan Ekengren.

Den hotande strejken inom handeln rycker allt närmare, men medlarna i konflikten har inte gett upp hoppet om att arbetsgivare och fack ska komma överens.

Parterna har reagerat på ett bud från medlarna, men chefsmedlaren Bengt K Å Johansson säger till Ekot att det finns en risk man kommer att sitta hela kvällen för att försöka få till ett avtal.

Medlarnas mål nu är att lägga fram ett slutbud. Blir det nej till det förslaget finns risken att omkring 5 600 handelsanställda går ut i strejk från midnatt.