Sörmland

Oklart med pengar till båttoatömning

1:33 min

Utbyggnaden av ställen där fritidsbåtar kan tömma sina toaletter riskerar att stanna av. Det anser Transportstyrelsen. Idag saknas speciella tömningsstationer för toaavfall och det bidrag man kunnat få för halva byggkostnaden kan vara på väg att tas bort.

– Vad jag förstått så finns det indikationer på att bidraget kommer att minska vilket är oroande och det har vi framfört till regeringen. Och det är oroande att det inte är klart med pengar inför nästa år. För att få det här systemet att fungera behövs det stöd under ett par år, säger Erik Eklund, chef för fartygstekniska avdelningen vid Transportstyrelsen.

För att skona miljön blir det 2015 lag på att fritidsbåtar ska tömma toalettavfallet vid speciella stationer. Därför har det funnits ett riktad bidrag för att påskynda byggen.

– För de allra flesta är bidraget väldigt viktigt. Det kan uppgå till halva kostnaden för en anläggning, säger Erik Eklund.

Men utbyggnaden riskerar att stanna av, för utan bidraget kan det vara problem att finansiera en anläggning då det inte är helt enkelt att ta ut betalt av alla fritidsskeppare.

– Idag kan inte båtklubbar och gästhamnar ta ut någon särskild avgift för de som vill tömma toalettanken. Kostnaden ska istället täckas av årsavgift i klubben eller gästhamnsavgift. Däremot får till exempel en bensinmack ta en avgift, säger Erik Eklund, chef för fartygstekniska avdelningen vid Transportstyrelsen.

En anläggning för att tömma toalettavfall kostar någonstans mellan 100 000 - 200 000 kronor vilket är en ansenlig summa för en liten klubb, enligt Erik Eklund.