Sörmland

Strejkhotet avblåst efter uppgörelse

Det blev ingen handelskonflikt den här gången. På torsdagskvällen kom parterna överens om löneökningar för de anställda i detalj- och partihandeln, och därmed bryter inte heller någon strejk ut.

Det nya avtalet börjar gälla från den 1 april i år och ger löneökningar på 710 kronor för butiksanställda och 665 kronor för lageranställda.

Att konflikthotet nu är avvärjt betyder också att de butiker i länet som riskerade att få tomma hyllor nu får sina leveranser. Det betyder också att de anställda vid H&M.s stora lager i Eskilstuna och de som arbetar på Mekonomens lager i Strängnäs går till jobbet idag.

På H&Ms lager i Svista utanför Eskilstuna har facket blandade känslor inför det som uppnåddes.

– Det är ju skönt att det blev ett avtal och det inte behövde bli konflikt, säger Ingrid Godin, klubbordförande för de handelsanställda på H&M-lagret.

– Skönt att vi spräckte normen, personligen tycker jag att det är ett bra avtal på lönebiten, säger Ove Eriksson, vice ordförande i klubben.

– Butikssidan är av tradition lågavlönade så jag är glad att de fått en rejäl höjning, samtidigt är jag litet missnöjd med att vi på lagersidan inte fått mer, säger Egon Jonsson, sekreterare i klubbstyrelsen.

Handels ombudsman Leif Johansson tvekar först litet i sin bedömning av avtalsresultatet.

– I botten är jag nöjd, men i sådan här situationer är det ju ett givande och tagande, man hade ju önskat att vi nått de 860 kronor vi gick ut med, säger han.

Samtidigt tycker han att det är ett framsteg att de butiksanställda fick något mer än de lageranställda som sedan tidigare har en högre snittlön. Han ser det som en viss framgång för kravet på jämställda löner.