Sörmland

Nya chocksiffror om väntetid på sjukhusen

1:34 min

Sörmland ska bli Sveriges friskaste län 2022. Samtidigt avslöjades igår rekordsiffror om väntetider på länets sjukhus. Det är det som landstinget nu har ambitionen att göra något åt.

Under våren ska politiker, sjukvårdspersonal och medborgare mötas under 9 tillfällen i Sörmlands 9 län. Igår var det första mötet i Vingåker. Jan Einarsson är bosatt i Vingåker och tycker att sjukvårdsköerna är allt för långa.

- Vi måste ju få ner köerna, för det är ju inte bra att inte folk blir opererade under rätt tid säger Jan Einarsson.

Enligt siffor som Landstinget Sörmland presenterade under mötet så måste en person som t.ex. ska få sin höft opererar i genomsnitt vänta 22 timmar på en operation efter ankomst. Kjell Rosén som sitter med i Länssjukvårdsnämnden i Sörmland var en av dom som reagerade starkt när han under mötet fick höra hur många timmar en person får vänta, på en operation.

- Nej det går ju inte. Så ska vi ju inte ha det, säger Kjell Rosén.

Ekonomin är dålig, förtroendet är lågt och vårdköerna är allt för långa, men det vill man nu få en ändring på. Det säger Maria Karlsson som är informationschef i Landstinget Sörmland.

- Vad är det för vård vi vill ge våra invånare och då måste vi också prata om vilka förändringar är det vi vill göra så att vi ska vara topp tre i kvalité. Det måste vara vår målsättning, säger Maria Karlsson.

Känner ni att ni inte har varit det?

- Det finns områden som vi har varit sämre på och det är t.ex. att vi har ett lågt förtroende, det finns också brister när det gäller tillgängligheten till operationer vi behöver ta tag i.