Eskilstuna

Polis riskerar att förlora jobbet

0:55 min

En polis i Sörmland, som åtalades för bidragsbrott, kommer troligen bli av med jobbet om hon döms. Det skriver Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd i ett yttrande till tinsgrätten i Eskilstuna.

Den kvinnliga polisen åtalades i februari för bidragsbrott. Enligt åtalet har hon tagit emot sjukpenning i drygt ett år, på sammanlagt drygt 100 000 kronor, trots att hon samtidigt har arbetat heltid.

Kvinnan borde enligt åtalet ha anmält till Försäkringskassan att hon hade börjat jobba igen. Försäkringskassan har krävt att hon ska betala tillbaka pengarna.

Den kvinnliga polisen erkänner vad som har hänt, men förnekar brott. Om hon skulle dömas för uppsåtligt bidragsbrott, som inte är ringa, kommer hon enligt Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd sannolikt förlora jobbet som polis.

Nämnden ska ta slutlig ställning när domen meddelas. Personalansvarsnämnden ska då väga in om det har rört sig om ett väldigt högt belopp, om det är uppsåtligt eller om hon begått brottet av grov vårdlöshet.

Lotta Gustavson, vice ordförande i Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, har tidigare sagt att fallet blir vägledande eftersom något liknande fall inte varit aktuellt tidigare.

Rättegången ska hållas den 25 april.