Eskilstuna

Het debatt om integration

1:36 min

I Eskilstuna hölls idag en debatt på Rekarnegymnasiet och diskussionen blev allra hetast när det handlade om integration och hur personer med invandrarbakgrund ska få en bättre tillvaro i Eskilstuna.

Kim Fredriksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna menar att bidrag till invandrarföreningar påverkar integrationen i fel riktning.

– Man bygger parallella samhällen, där invandrarna från olika länder lever sida vid sida i det svenska samhället och det ser vi väldigt negativt på, säger Kim Fredriksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna.

Sverigedemokraterna vill avskaffa bidrag till invandrarföreningar och satsa på andra föreningar. Men Linda Nordlund från Folkpartiet håller inte med.

--  För mig är det jättekonstigt att säga att vissa föreningar ska få bidrag, men inte andra som baserar sig på en kultur eller en etnicitet. Det är för mig rasism, säger Linda Nordlund.

Det var stor uppslutning bland eleverna när partidebatten drog igång i förmiddags. En lärare som var engagerad i debatten var matteläraren Sinan Delen, som kom till Sverige från Turkiet för femton år sen. Även han är kritisk till Sverigedemokraternas argument. 

– Jag tycker att föreningarna är bra att ha, för då har människorna någonstans att hålla ihop. Om vi säger att vi ska stänga alla föreningar, vad skulle då hända här i stan? Då kommer folk att gå runt utan pengar och brottsligheten kommer att öka snabbt, tror Sinan Delen.

Han tycker att Sverigedemokraterna är du duktiga på komma med förslag, men har sedan ingen lösning på vad det sedan leder till.

– De måste ändra på sin människosyn. Vi är inte här för att splittra Sverige, säger Sinan Delen.