Nyköping

Ung ordnar manifestation för barns rättigheter

1:27 min

Synen av en liten flicka som satt och tiggde mitt i centrala Nyköping under melodifestivalveckan fick nyköpingsgymnasisten Adam Wahlbeck att gå från ord till handling. Han planerar en manifestation för barns rättigheter på Stora torget i Nyköping på onsdag.

– Hon satt mitt på Västra Storgatan, och folk kasta till henne lite mynt. Jag blev fly förbannad, över situationen att se ett barn tvingas sitta och tigga i Nyköping, att jag i ren ilska gick rakt upp till stadshuset och bad att få prata med Urban, säger Adam Wahlbeck. 

Adam Wahlbeck som läser sista året på gymnasiet är själv engagerad i Ung Vänster, men hoppas på att så många Ungdomspartier som möjligt kommer finnas representerade under manifestationen.

– Då började tanken växa, att jag kanske inte kan göra någonting men om man samlar många då kan vi göra någonting. Och det är budskapet med manifestationen. Att man kan göra någonting, säger Adam Wahlbeck.

Årets tema är barns rättigheter men förhoppningen är att ungdomsmanifestationen ska bli ett återkommande inslag i Nyköpings demokrati varje år.

Inspirerad av två engagerade lärare på Gripenskolan, Malin och Ola Flennegård för deras arbete med att lära ut om mänskliga rättigheter och demokrati, har den döpts till en Ungdomsmanifestation i Flennegårds anda och förutom att lyfta upp diskussionen kring barns rättigheter vill Adam att fler ungdomar ska förstå att man kan göra mer för att förändra samhället än att gå och rösta vart fjärde år.

– Om du tycker att barn ska ha rätt till en säker uppväxt, då ska du komma hit på onsdag och visa det. Det är verkligen min önskan att mina ungdomar ska få upp ögonen för att politik är inget svårt eller jobbigt. Det kan faktiskt väldigt roligt att vara kul att vara med och förändra.