58 procent av unga mellan 16 och 29 år är positiva till förslaget om sänkta ingångsslöner. Foto: Anders Wejrot/Scanpix
Sörmland

Majoritet för lägre ungdomslöner

Det av LO-distriktet i Sörmland hårt kritiserade förslaget om sänkta ungdomslöner får stöd av sex av tio svenskar, enligt en undersökning som Ipsos har gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.

Sex av tio svenskar är positiva till 75 procent av avtalad lägstalön i kombination med viss utbildning till nyanställda unga människor. Även bland 16-29-åringar, de som berörs av förslaget, är 58 procent positiva.

Det är Folkpartiet som föreslagit sänkta ungdomslöner i kommunerna, vilket fått kritik av statsminister Fredrik Reinfeldt. Centerpartiet har gått längre och har föreslagit att det ska gälla hela arbetsmmarknaden och för alla åldersgrupper.

LO-distriktet i Sörmland har riktat hård kritik mot sänka ingångslöner för hela arbetsmarknaden.

Majlene Ahlgren, ordförande sa till P4 Sörmland i mars att det inte skapar några nya jobb. Hon tror att det kan leda till att arbetsgivarna kommer att utnyttja detta genom att anställa fler som har lägre lön.

Centerns riksdagsman från Sörmland, Roger Tifensee sa då att det blir lättare att få jobb med lägre ingångslöner, framförall för unga och utlandsfödda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista