Barkarby flygplats utanför Stockholm. Efter 97 år lämnade de sista planen Barkarby flygfält i maj 2010 till förmån för planerade bostäder. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Strängnäs

Stockholm vill ha Malmby - erbjuds Kjula

Kommunförbundet lär få ändra kurs
1:20 min

Allmänflyget i Stockholm är intresserat av att ta över Malmby flygfält i Strängnäs. Det är Kommunförbundet i Stockholms län, som nu har i uppdrag att hitta ett flygfält inom rimligt avstånd från Stockholm för verksamheten.

Bakgrunden är att affärsflyget och privatflyget har tappat flygplatser i Stockholm sedan Tullinge och Barkarby lades ner och letar nu nya flygplatser.

Lennart Dahlberg är förbundsdirektör på kommunförbundet i Stockholms län.

– Vi har gjort en utredning som tittar på möjliga flygplatser i Stockholms län, men vi har också på kartan sett att Strängnäs ligger ungefär lika långt bort som våra egna flygplatslägen. Så jag har fått i uppdrag av min styrelse att förutom att gå vidare med lägena i Stockholms län, också titta på och diskutera saken med Strängnäs kommun.

Hur intressant är det ur er synvinkel?

– Det är klart intressant, inte minst mot bakgrund av att Strängnäs har väldigt bra kommunikationer till Stockholm, både spårbunden och med Europavägen. Så det är klart intressant, säger Lennart Dahlberg.

Allmänflyget, som det här handlar om, är allt flyg som inte är kommersiell linjetrafik eller tyngre charterflyg, som till exempel privat taxiflyg, som näringslivet ofta anlitar.

Men när Kommunförbundet i Stockholms län om någon vecka kontaktar Strängnäs i frågan lär de få ändra kurs, enligt kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Jens Persson i Strängnäs

– Vi säger att det är jättefint i Kjula, där har vi en anläggning som vi är väldigt positiva till. Vi jobbar mycket ihop med Eskilstuna kommun och trivs väldigt bra med dem så vi tycker att det är Kjula man ska titta på, för det ligger väldigt bra till med tåg och sånt.

Så när Stockholms län kontaktar er är det Kjula ni riktar in er på istället för Malmby flygfält?

– Det är det absolut, säger Jens Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".