Eskilstunabo misstänkt för terroristbrott

En 31-årig Eskilstunabo är en av fyra som nu är misstänkta för terroristbrott i Sverige. Tillsammans med en 23-åring från Västerås sitter 31-åringen häktad sedan en tid. Men misstankarna mot de båda, som är aktiva i nazistkretsar, har nu skärpts.

Enligt polisen i Västmanland är det första gången som svenska medborgare nu misstänkts enligt lagen om terroristbrott där brotten riktats mot Sverige. Utredningen började i slutet av september när polisen stoppade en bil med fem personer som misstänktes för att ha krossat över 100 fönster på Tillbergaskolan utanför Västerås. Gruppen hade under sensommaren och hösten och åkt omkring också i Sörmland och krossat rutor på offentliga byggnader. Bara värdet av glaskrossningen uppskattas till närmare en och en halv miljon kronor.

Vid husrannsakningar hittade polisen material i datorer som talade för att gruppen planerat betydligt allvarligare attentat mot offentliga anläggningar och med målet att förstöra viktiga samhällsfunktioner. Kort efter gripandet skärptes misstankarna till att gälla förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Nu har misstankarna skärpts ytterligare till att gälla terroristbrott.

I och med att brottsrubriceringen ändrats har ärendet flyttats över till Uppsala och chefsåklagaren vid den internationella åklagarkammaren.

Utöver de två misstänkta huvudmännen anhölls häromdagen ytterligare två personer, en 23-årig man från Västerås och en 19-årig flicka från Enköping.

De tillhör den grupp som greps i bilen i slutet av september, men släpptes senare. Nu omfattas också de av misstankarna om terroristbrott.