Helena Andersson och Sebastian Melander med sönerna Kevin fem år och Filip ett år. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio
Eskilstuna

Därför lämnar topptränarna klubben

"Har betytt enormt mycket"
4:21 min

Eskilstuna gymnastikförening förlorar sina tränare för de kvinnliga elitgymnasterna. Paret Sebastian Melander och Helena Andersson har bestämt sig för att lämna Eskilstuna av privata skäl.

Anledningen är familjeskäl, enligt Sebastian Melander.

– Vi har sett över vår familjesituation och vi vill bo närmare familj och vänner för att kunna få stöd på fritiden när det är tufft.

Inne i gymnastiksalen har Sebastian tillsammans med Helena spenderat många timmar. Han beskriver salen som sitt första hem. Men efter åtta år väljer tränarparet alltså att lämna klubben. Det är oklart var de ska flytta.

– Det känns jobbigt gentemot gymnasterna och föräldrarna. Men någonstans inombords känner vi att det här är ett avslutat kapitel och vi känner oss nöjda med beslutet att gå vidare i livet, säger Sebastian Melander.

Åsa Ekdahl-Westberg är sportchef för Eskilstuna gymnastikförening och hon tycker att det är tråkigt att de lämnar, även om hon förstår tränarduons beslut.

– Jag stöttar dem till 100 procent, för familjen är viktigast.

Åsa Ekdahl-Westberg säger att avhoppen inte ska påverka framtida OS-satsningar.

– Det är vi helt överrens om med svensk-olympiska kommittén och med förbundet. Hur den sen kommer att se ut, det kan vi däremot inte svara på i dag.

Vad har tränarparet betytt för er under de här åtta åren?

– Det går nästan inte att uppskatta, det är enormt mycket. De har byggt en barnverksamhet här, som vi i dag förvaltar och utvecklar, ett helt koncept. De har hjälpt till inom artistisk gymnastik på den kvinnliga sidan och byggt stegserie-systemet, det vi tävlar i och använder i dag i hela Sverige. Det är fantastiskt.

Går det att hitta ersättare?

– Allting går, men naturligtvis blir det inte enkelt. Vi tror att vi måste leta utomlands, säger Åsa Ekdahl-Westberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".