Karoline Karlsson startade genom Ung Entreprenör ett eget företag förra sommaren. Foto:Sara Samuelsson/Sveriges Radio
Sörmland

Nytt företagarprojekt för unga i länet

"Jag har blivit stärkt"
1:32 min

Unga entreprenörer ska hålla landsbygden levande. Det hoppas Nyföretagarcentrum och Sörmlands sparbank, som tillsammans med föreningen Leader har startat ett nytt projekt för unga som vill starta eget.

Det nya projektet erbjuder hjälp och utbildning till de under 25 år som vill starta eget, med inriktning på landsbygden.

Karoline Karlsson från Nyköping startade förra sommaren sitt egna hobbyföretag, som erbjuder hudvårdskonsultation och behandlingar. Hon fick hjälp i projektet Ung Entreprenör, där landsbygdsprojektet ingår.

– Visst är det mer engagemang som krävs. Det kan nog kännas enklare att bara ta ett vanligt sommarjobb, men jag tror att man utvecklas mycket mer om man får satsa lite på sig själv och driva något eget, säger Karoline Karlsson.

Karoline Karlsson hade redan affärsidén klar för sig när hon förra sommaren anmälde sig till projektet Ung Entreprenör. Vad hon inte visste var hur hon skulle göra affärsidén till verklighet. Genom projektet fick hon lära sig om marknadsföring, ekonomi och annat som krävs för att lyckas med sitt företag.

– Jag trodde nog inte jag skulle klara det från början, men jag har blivit stärkt av de här utbildningstillfällena och att få prova på. Så jag klarar mer än vad jag trodde.

Utöver Ung Entreprenör har Sörmlands sparbank och Nyföretagarcentrum tillsammans med föreningen Leader i år även gjort en satsning på att hålla landsbygden levande.

Buisness Camp, ett läger för den som vill utveckla sin affärsidé inriktad mot just landsbygden hoppas Birgit Båvner, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Nyköping, ska bli medicinen som skapar aktivitet.

– I dag har vi en ungdomsarbetslöshet som är trist och alldeles för hög. Men vi ser också att det fler och fler ungdomar tar det här i egna händer och blir sin egen arbetsgivare, säger Birgit Båvner.

Hon hoppas att projektet ska få några av ungdomarna att ta steget fullt ut och starta ett företag på landsbygden.

– Tänk om det här projektet skulle innebära att det faktiskt finns ungdomar som med det här stödet vill ta över och kanske till och med utveckla en än mer levande landsbygd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".