Nyköping

Skallgång efter försvunne Robert

"Bara att fortsätta leta"
1:43 min

Idag annordnas skallgång efter 22-årige Norrköpingsbon Robert Tärning som försvann i samband med en fest i Sjösa utanför Nyköping på långfredagens kväll.

Efter två veckors resultatlöst sökande är det de anhöriga som tagit intiativet till insatsen. Mats Tärning är morbror till den försvunne Robin Tärning.

-- Man börjar ge sig in i tanken på vad som kan ha hänt och hur det kan ha hänt. Vad det finns för alternativ kvar för att hitta honom vid liv. Vad vi har missat. Jag hade hoppats på att polisen skulle hjälpa till med att bredda tänket istället för att låsa fast sig. Men det är bara att fortsätta. Vi måste få någon form av besked om vilken riktning det gått åt, säger Mats Tärning.

Under de två veckor som gått sen Robert Tärning försvann i samband med festen i Sjösa har hans anhöriga försökt hitta svaret på vad som kan ha hänt honom, genom att försöka kartlägga Roberts dag och vilka som befunnit sig på festen, och tillsammans med polis letat igenom delar av skogarna vid Sjösa och gjort efterlysningar via sociala medier. Igår genomfördes dykningar i ån som rinner genom Sjösa efter att polisens hundar visat indiktationer på spår. Men utan resultat.

Skallgången idag arrangeras av frivilligorganisationen Missing People Sweden på intiativ av de anhöriga och flera hundra frivilliga beräknas delta.

– De kommer samordna och strukturera så att vi får en bra genomsökning. Vi ska träffas och utgå med skallgången klockan tre i Sjösa, och då ska de ha gjort en snabbsök innan med hund för att se om de får upp något spår innan så inte alla vi trampar sönder något, säger Mats Tärning.

Polisen i Sörmland fick försvinnandet på sitt bord först på onsdagen efter påskhelgen och gjorde bedömningen att det varken rörde sig om ett räddningsuppdrag eller att det fanns anledning att misstänka att något brott begått. Och Mats Tärning är besviken över att polisens insatser i sökandet inte varit större. Fredrik Wallén, är polisens presstalesman.

– Det är inte en räddningstjänst insats längre och vi misstänker inte brott. Då handlar det, för oss, om att göra rimliga insatser. Där har vi gjort en del men jag förstår att ur de anhörigas perspektiv har vi aldrig gjort nog förrän vi hittat Robert, säger Fredrik Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".