Trosa har klättrat från plats tre till plats två i Svenskt näringslivs rankning om företagsklimat. Foto: Sveriges Radio.
Sörmland

Trosa tvåa i landet i näringslivsrankning

Trosa är ny tvåa på Svenskt näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat, efter Solna, som åter igen är först. Nyköping har klättrat till plats 92 och Gnesta har klättrat till plats 99.

Men flera kommuner i länet har minskat i ranking och ligger långt ner på listan av de 290 kommunerna. Sämst företagsklimat finns i Oxelösund och efter det Flen, Katrineholm och Eskilstuna.

Svenskt näringsliv mäter hur förutsättningarna är att driva företag i en kommun.

- Vi tar Svenskt Näringslivs undersökning på största allvar och med den nysatsning som påbörjades efter sommaren 2011 ska vi vända trenden och förbättra Oxelösunds företagsklimat, säger tillförordnad kommunchef Leif Hallström.

Han säger att det redan nu pågår ett antal aktiviteter, som möten mellan företagen i Oxelösund och tjänstemän. Exempel på frågor som tas upp är offentlig upphandling, miljötillsyn, bygglovsfrågor, centrumutveckling och andra aktuella frågor som företagen vill lyfta, enligt Leif Hallström.

Under våren 2012 tas en näringslivsutvecklingsplan fram i samarbete med det lokala näringslivet. Den planen ska mynna ut i konkreta insatser och aktiviteter under hösten 2012 och framåt, är det tänkt.

Kommunerna i Sörmland:

Trosa plats 2 - upp

Nyköping plats 92 - upp

Gnesta plats 99 - upp

Strängnäs plats 148 - ner

Vingåker plats 201 - ner

Eskilstuna plats 231 - ner

Katrineholm plats 244 - ner

Flen plats 255 - ner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".