Smörparken i Eskilstuna där Svenskarnas parti fått tillstånd för en demonstration. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Högerextrema demonstrerar 1 maj

"Risk för motdemonstrationer"
1:36 min

Det är nu klart att Svenskarnas parti kommer att demonstrera i Eskilstuna den 1 maj. Partiet, som den antirasistiska organisationen Expo kallar nazistiskt, fick igår polistillstånd för en demonstration.

Det är i Smörparken i centrala Eskilstuna som Svenskarnas parti nu fått tillstånd att avsluta sin demonstration på 1 maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Partiet samlas vid Strömsholmen en bit bort och marscherar sedan Hamngatan fram.

– Om man söker tillstånd om en allmän sammankomst och det går att ordna praktiskt så får man generellt det tillståndet. Det är en del av den yttrandefrihet och rätt att uttrycka sina åsikter som vi har i vårt land, säger polisens presstalesman, Fredrik Wallén.

Men det har tagit längre tid än vanligt för polisen att bevilja tillståndet.

Detta eftersom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet redan hade fått sina manifestationer i centrum beviljade på ungefär samma tider som Svenskarnas parti vill ha.

Partiet hade sökt tillstånd på åtta platser i landet, bland annat i Nyköping. Nu har man återkallat på alla orter utom Eskilstuna. Och det är alltså här som partiets samling 1 maj äger rum.

Enligt partisekreteraren Jonas Andersson kommer man att skjutsa hit folk och han räknar med att det kan bli runt 150 personer som deltar i den nationalistiska sammankomsten.

Hur mycket extraresurser polisen nu tvingas sätta in första maj vill Fredrik Wallén inte säga.

Men eftersom blogg-gruppen "förstamajföralla" planerar aktiviteter så befarar polisen att det kan bli konfrontationer.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att det vid sådana här sammankomster finns en generell risk för ordningsstörningar i form av motdemonstrationer som inte går fredligt till, och det förbereder vi oss för, säger Fredrik Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".