Många dök upp på första träffen då man diskuterade bostadsdiskriminering. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Eskilstuna

Nätverk ska förhindra diskriminering

Peter Landin: "Jag tror inte att problemet finns idag"
1:44 min

En första nätverksträff mellan Humanitas och bland annat Torshälla fastighetsbolag har nu ägt rum. Nätverket har bildats efter Sörmlandsnytts granskning 2010 som visade att det förekommer bostadsdiskriminering i Sörmland.

Torshälla fastighets AB som var med i granskningen är med i nätverket och Linda Thomsen från Humanistas tycker att ett nätverk är ett bra sätt att börja arbeta mot diskriminering på.

– Torshälla fastighets AB har varit väldigt öppna med det som faktiskt hände i radioreportaget och har gjort någonting åt det, säger Linda Thomsen.

Humanitas som är en ideell förening som arbetar mot diskriminering i Sörmland valde efter Sörmlandsnytts granskning och Diskrimineringsombudsmannens besök i Eskilstuna, att starta ett nätverk där man bjuder in olika aktörer i samhället för att diskutera mänskliga rättigheter och diskriminering.

Nu har de haft sin första nätverks träff då temat var bostadsdiskriminering. På plats fanns bland annat, bostadsbolag, försäkringskassan, RFSL, Röda korset, Svenska kyrkan, Polisen och många fler.

Torshälla fastighets AB var en av bostadsbolagen som var med i Sörmlandnytts granskning. Bostadsbolaget har idag ändrat sina rutiner och utbildat sin personal i diskriminering och bemötande.

Peter Landin som är Vd för Torshälla fastighets AB är en av dom som är med i Humanitas nätverk.

-- Jag tycker att det är jätte viktigt, säger Peter Landin.  

Tror du att det här problemet finns kvar idag hos er?

-- Nej, jag tror inte att det finns det men man kan heller inte garantera det, säger Peter Landin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".