Provade droger som ung och fastnade i missbruk

Allt fler sörmländska ungdomar provar droger, det menar Raoul von Carlsburg, kriminalinspektör och samordningsperson för narkotiksfrågor i Sörmland. Och Paulin som är 19 år och bor i Eskilstuna, är en av dem, hon var 16 år första gången hon provade drogerna ecstasy och hasch:

– Jag var på en fest och drack alkohol som jag gjorde de flesta helgerna. Sen skulle några ut till ett skogsrave som det kallas, och då provade jag ecstacy och rökte hasch för första gången. Jag frågade själv om de hade ecstasy eftersom jag visste att det fanns där, vet inte varför jag gjorde det men så började det. Jag hade aldrig rökt hasch förut och drog i mig fjorton bloss på en gång och sen låg jag och spydde, fick kramper i handen och när jag vaknade upp på morgonen visste jag inte var jag var, jag kom inte ihåg någonting. Sen tog jag ecstasy på kvällen igen, jag ville ha det där som alla sa var så bra, säger Paulin.

Paulin kom alltså i kontakt med drogerna genom andra ungdomar och enligt kriminalinspektör Raoul von Carlsburg, så är det den vanligaste vägen in i missbruk. Och precis som för Paulin så är alkohol en inkörsport till drogmissbruk för ungdomar. Idag, tre år senare kämpar Paulin med att hålla sig drogfri:

– Jag mådde så psykiskt dåligt, jag orkade inte sen slutade så jag slutade men sen började jag igen. Men efter ett halvår mår man lika skit igen, det känns bra ett tag men till slut blir det för jobbigt, säger Paulin, som egentligen heter något annat.