Nätverket Första maj för alla tänker försöka blockera marschvägen och hindra de som de anser vara nazister att nå Smörparken. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Nätverk vill stoppa högerextremt parti

"Vi måste visa att de inte ska vara här"
1:41 min

Polisen förbereder sig för att det kan bli våldsamma motdemonstrationer mot högerextrema Svenskarnas parti som fått tillstånd för en manifestation i Eskilstuna 1 maj. Men nätverket "Första maj för alla" som vill stoppa den.

Nätverket och bloggen "Första maj för alla" kallar demonstrationen för nazistisk och företrädare säger att de vill använda fredliga medel.

Men nätverket och bloggen "Första maj för alla" som vill stoppa Svenskarnas partis demonstration säger att man vill stoppa den med fredliga medel.

I våra sändningar igår sa polisen att erfarenheterna talar för att det kan bli motdemonstrationer som inte går alldeles fredligt till.

– Det är upp till alla oss som vill att det ska bli en icke-våldslig blockad att försöka se till att det blir det.  Vi får försöka uppmana folk att hålla sig lugna och försöka stå i vägen. Vi vill ha en ickevåldslig blockad, inget annat, säger en av initiativtagarna. Eftersom han vill vara anonym har vi bytt ut hans röst mot en annan.

Även om ambitionen är vad nätverket kallar icke-våldsligt så kan den här representanten för nätverket inte garantera att det inte blir bråk. Och han menar att det är upp till polisen hur det blir.

– Vi kan ju inte göra mer än att be människor att hålla sig lugna. Och när polisen försöker flytta på människor kommer människor kanske att bli arga, det är väl vad vi befarar.

Som alla andra har så har Svenskarnas parti grundlagsskyddad rätt att demonstrera.

– De har rätt att demonstrera, men vi också rätt att säga ifrån. Precis samma rättigheter

Något tillstånd för sin planerade "blockad" har nätverket inte sökt.

– Vår plan är att skapa en blockad av deras marschväg och det är omöjligt att få tillstånd för en sådan aktion.

Nätverket "Första maj för alla" har redan dragit igång en flygbladskampanj mot Svenskarnas parti.

De räknar med att många Eskilstunabor kommer att ställa upp och visa vad de tycker om partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".