Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Tre häktade i Kraft- & Kulturhärvan

Tre personer med anknytning till elbolaget Kraft & Kultur häktades idag vid Södertörns tingsrätt. De tre anhölls tidigare i veckan och samtidigt gjordes husrannsakan på flera olika platser. Företaget drev tidigare Kulturbutiken och nätbokhandel i Eskilstuna.

Enligt Södertörns tingsrätt är de tre på sannolika skäl misstänkta för grova bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman respektive medhjälp därtill.

Det var i november förra året som företaget självt anmälde oförklarliga avvikelser i bokföringen på hela 1,8 miljarder kronor. Sedan dess har det som nu misstänks vara grov ekonomisk brottslighet utretts.

Som en följd av turbulensen i företaget tvingades också Kulturbutiken och den nätbokhandel som företaget drev i Eskilstuna att lägga ner i början av året. Senare har också förlag och tidskrifterna Voltaire och Äventyr gått samma väg.

Kraft & Kultur startade för tio år sedan och hade som affärsidé att enbart leverera förnybar el. Som namnet säger gav man sig också in i kulturen och startade Kulturbutiken i Eskilstuna. Därifrån drevs också företagets nätbokhandel. 

Åklagaren och Ekobrottsmyndigheten hänvisar till
förundersökningssekretessen och vill inte ge några kommentarer i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".