Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Lärare får ingen lön under utbildning

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 06.20
"Risken är att det kommer saknas behöriga lärare"
(1:39 min)
Christer Wesström, ordförande för Lärarförbundet i Nyköping. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio

Lärare, som behöver fortbilda sig inför de kommande kraven på lärarlegitimation, får i vissa fall betalt för sin utbildning, medan andra får betala helt själva. Skillnaderna mellan kommunerna är stora.

Christer Wesström, ordförande för Lärarförbundet i Nyköping tror att det här kan leda till lärarbrist

– Här i kommunen är det kanske fem till tio lärare som går fortbildningen nu och som själva står för kostnaden. Samtidigt finns det då en stor grupp lärare som inte går för att de av olika anledningar inte tycker sig ha råd. Risken är att plötsligt står kommunen där och har inte behöriga lärare i alla ämnen, säger Christer Wesström, ordförande för Lärarförbundet i Nyköping

Christer Wesström uppskattar att mellan 75 och 100 lärare med examen i Nyköping, precis som han själv, saknar behörighet i något ämne de undervisar i. De är lärare som utan fortbildning inte kommer få fortsätta undervisa i ämnet när behörighetskraven skärps år 2015

– Jag undervisar i musik på min skola, vilket delvis beror på att vi inte har någon behörig musiklärare i närheten. Det här är ju ett pussel för rektorerna, att med de personer de har anställda täcka alla ämnen.

När Lärarnas tidning frågade Sveriges kommuner om hur de ställer sig till att bekosta fortbildningen av de lärare som saknar behörighet i ett ämne, svarade var tredje kommun att det får lärarna själva får stå för.

Majoriteten svarade som Eskilstuna och Trosa kommun att lärare och kommun delar på försörjningen, medan bara ett fåtal kommuner, såsom Gnesta, står för hela kostnaden.

Både Nyköping och Katrineholms kommuner förklarar besluten att inte bekosta fortbildningen med kommunernas bristande ekonomi.  Jörgen Rüdeberg är verksamhetschef för grundskolan i Katrineholm:

– Vi hoppas att till nästa budget 2013 kunna tillsätta medel att stödja de lärare som väljer kompetensutveckling vi bedömer oss ha behov av, säger Jörgen Rüdeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".