Ingalill Ericsson, Senja Kekäläinen och Arthur Graue från Strokeföreningen i Eskilstuna. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Sörmland

Länets strokevård har blivit bättre

"Jag fick en feldiagnos efter stroke"
1:31 min

Strokevården i Sörmland har på senare år blivit bättre. För ett par år sedan låg Sörmland i botten i statistiken, men enligt Bo Danielsson som är ordförande för strokerådet i Sörmland så får strokedrabbade idag behandling snabbare.

En av de som drabbats är Senja Kekäläinen från Eskilstuna som fick helt fel diagnos när hon fick en stroke för några år sedan.

– Jag trodde jag hade blivit tokig till slut, det var jättejobbigt och jag kunde inte hantera situationen, berättar hon.

Senja Kekäläinen från Eskilstuna fick en stroke 1998 och läkarna förstod inte då att det var en stroke och Senja blev istället inlagd på psykmottagningen. Efter två år fick Senja ytterligare en stroke och då förstod man att hon inte var psykiskt sjuk.

– Det här är en typisk felbehandling, det måsta anmälas , säger hon.

Bo Danielsson är medicinskt ansvarig på strokeavdelningen i Eskilstuna och ordförande för strokerådet. Han säger att strokerådet har blivit betydligt bättre på senare år och att man aktivt arbetar med att förbättra den. 2010 fick man i Sörmland vänta i genomsnitt 93 minuter på en trombylos, som är en propplösande behandling, efter ankomst till sjukhuset. Idag är det nere i 50 minuter.

– Nu åker man direkt till röntgen och har man kommit tillräckligt tidigt så kan man ge propplösande behandling, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".