Eskilstuna

Nya Fristadstorget kostar 65 miljoner

1:31 min

Idag presenterade politiker och tjänstemän förslaget till hur Fristadstorget i Eskilstuna ska se ut i framtiden. Grunden är att det ska bli ett mer levande centrum och ett attraktivt torg.

– Det blir Eskilstunabornas vardagsrum och en öppen och flexibel plats där det kommer hända många olika saker, säger Magnus Johansson (MP), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Enligt kommunen har ansvariga bland annat tagit hänsyn till förslag från Eskilstunaborna, som framförallt vill ha mer grönska, vatten, sittplatser och uteserveringar.

Det planeras bli fler sittplatser, upphöjda gräsytor, magnoliaträd, dammar, uteserveringar, konstverk och en liten scen. Korvkiosken försvinner, men torghandeln kommer finnas kvar.

Torget ska fungera som en naturlig samlingsplats för människor och aktiviteter, menar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson.

– Det kommer bli ett av det vackraste torgen i Sverige.

Som en del i arbetet med torget åkte politiker och tjänstemän från Eskilstuna kommun i april till New York för att inspireras av Bryant Park, en park som omvandlats från ett slumtorg till en cityoas, enligt kommunen. Resan, som kostade kommunen 140 000 kronor har varit mycket omdiskuterad och fått hård kritik.

Ombyggnationen av Fristadstorget kommer att kosta omkring 65 miljoner kronor, inte "skrytdyrt", enligt Magnus Johansson som menar att det är väl investerade pengar.

– Det hoppas vi att människor tycker, säger Magnus Johansson

Varför lägga pengar på ett torg och inte på skola och omsorg?

– Vi gör både och. Vi är en kommun som har förmånen att vara växande och då finns det ett ekonomiskt utrymme. Det är naturligtvis mycket pengar och det gäller att det blir riktigt bra och vi tror att det kommer bli det.

Jimmy Jansson (S), kommunsstyrelsens ordförande:

– Sätt 65 miljoner i ett perspektiv att det här torget ska ligga i 50 år och då är det en kostnad på runt en miljon kronor om året. Vi satsar också på skolan, men vi ska också se till att vi har en attraktiv innerstad  för det genererar att människor vill bo och verka här och att företag ser Eskilstuna som attraktivt och det skapar nya resurser att fördela på välfärd.

Nästa vår ska kommunen börja bygga och hösten 2014 ska det vara klart, enligt planerna.

Fråga

Clara Lowden

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.