Eskilstuna

Läkare dömd för sexbrott

1:12 min

Idag föll domen i det uppmärksammade fallet med den 41-årige läkare som åtalades för flera fall av sexuellt ofredande mot patienter i bland annat Eskilstuna, Vingåker. Läkaren döms till två års fängelse.

Läkaren åtalades i 12 fall av sexbrott. I ett fall var han åtalad för våldtäkt alternativt sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Men i det fallet och i elva fall till döms han för sexuellt ofredande mot patienter han undersökt. Han frias på en åtalspunkt som gäller sexuellt ofredande i Örebro. 

Mannen ska även betala skadestånd på mellan 5 000 och 55 000 kronor till kvinnorna.

Tingsrätten tog hänsyn till uppgifterna om att hans läkarlegitimation kommer att återkallas när rätten bestämnde påföljden.

Läkaren döms för sexuellt ofredande mot ett tiotal patienter i samband med undersökningssituationer på vårdcentraler i Eskilstuna, Vingåker, Örebro och Arboga och vid hembesök mellan 2008 och 2010.

Som bevisning i målet finns en mängd vittnen och journaler bland annat. Tingsrätten bygger domen på det och utlåtanden från två sakkunniga specialistläkare som vittnat om hur läkarbesök ska gå till.

Läkaren förnekar brott och hävdar att han utfört relevanta undersökningar som finns dokumenterade i journaler och han menar att han inte undersökt patienterna på det sätt som åklagaren påstår. I de fall han kommit åt patienternas underliv eller bröst så har det varit oavsiktligt, enligt honom.

Men en överläkare, som arbetar som gynekolog har berättat hur undersökningar ska gå till och har bland annat vittnat om att en patient ska informeras om vilka kroppsdelar som ska undersökas och läkaren ska förklara syftet med undersökningen för patienten.

En patient ska inte behöva klä av sig mer än nödvändigt och överläkaren har haft svårt att förstå varför läkaren i aktuella fall undersökt patienternas kön eller bröst utifrån de skäl som funnits för den läkarvård som har sökts.

Läkaren stängdes av från sin tjänst vid landstinget Sörmland i samband med att han greps i januari förra året.

Åklagaren Thomas Bergström är nöjd med tingsrättens dom.

– Jag hade ju yrkat på två års fängelse, säger han till TT.

Läkarens advokat Olle Hancock säger till TT att hans klient förnekar brott.

– Jag kan tänka mig att han vill överklaga.