Andreas Jonsson är 23 år och driver Viks gård utanför Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Katrineholm

Tufft för unga lantbrukare

2:10 min

Lantbruken blir allt större, handlar om allt mer pengar och var fjärde lantbrukare är 65 år eller äldre, enligt Jordbruksverket. Att som ung ta över ett lantbruk idag kan vara svårt ekonomiskt.

Den genomsnittlige bonden i Sörmland är 57 år gammal. Andreas Jonsson är 23 år och driver Viks gård utanför Katrineholm.

– Det är inte den lättaste branschen att komma in i. För bankerna var inte alls positiva. Det har ju varit en dröm sedan jag var lite och när jag fick förslaget så var det inte så mycket att fundera över, berättar Andreas Jonsson.

Det var efter att ha jobbat på Viks gård ett par år efter studenten från naturbruksgymnasiet som Lasse Siverskog som han var anställd hos, frågade om Andreas ville ta över arrendet på gården. Han ville låna två miljoner kronor för att kunna köpa ut maskiner och djur.

– Nej det gick inte och det var ju egentligen för att kliva i Lasses skor så att säga, berättar han.

Nej det slutliga lånet räckte inte till mer än kostnaderna för djuren och det nödvändigaste för att kunna sköta djuren. Alla maskiner som krävs för att sköta spannmålsodlingar får han låna. och amorteringskraven är hårda och det krävs mycket extra jobba för att få ekonomin att gå runt.

– Ska man få några yngre att komma in så behöver nog bankerna tänker om, för det handlar ju om mycket pengar, säger Andreas Jonsson.

Även den förre arrendatorn Lasse Siverskog är kritisk mot bankernas hårda krav.

– Det är väl det jag ser som problemet för det här unga lantbrukarna idag, och framförallt de som ska bli arrendatorer. för de har ju ingen säkerhet och då är ju inte bankerna så snälla. Eller de säger ju nej i stort sett, säger Lasse Siverskog.

Vad kan LRF göra?

– Kollektivet kan vara med och borga för de nystartade. För vi måste få en yngre generation som tar vid så småningom, säger han.

Vad tror du om lantbrukets framtid?

– Vi måste ju ha någonting att äta. Men risken är att det här är för litet så det är nog bara att försöka att växa. Men det är ju egentligen en tråkig utveckling

– Och det är något som kommer att göra generationsväxlingarna svårare. För varje steg som lantbruken växer så blir det mer pengar, säger Andreas Jonsson.

Dokumentären om Andreas

Bonden Andreas Jonsson och hunden Bob. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Under en vecka har P4 Sörmands reporter Katarina Wahlström följt Andreas Johnsson och hans arbete på gården. Andreas har också spelat in en radiodagbok.

#text=5098834#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista