Foto: Scanpix
Sörmland

Därför har Strängnäs högst elnätsavgifter

1:42 min

Strängnäs har de dyraste elnätsaavgifterna i Sörmland följt av Nyköping. Kommunen har dessutom haft den kraftigaste ökningen av elnätsavgiften. Det visar uppgifter från Nils Holgerssongruppen, som består av Fastighetsägarna, HSB:s Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Strängnäs energibolags avgifter ligger klart över riksgenomsnittet och det placerar kommunen på 196:e plats av 290 kommuner. Eskilstuna har de billigaste avgifterna i länet och bland de billigaste avgifterna i landet.

Elnätsavgiften i Eskilstuna och Oxelösund är avsevärt lägre än Strängnäs som har 40 procent högre avgifter än i Eskilstuna.

Elnätsagifterna i länet hamnar på 13:e plats av landets 21 län i en ranking.

De senaste fem åren har elnätspriserna ökat med 32 procent i hela landet.

– De kraftiga ökningarna är helt orimliga. Konsumenterna drabbas gång på gång av stora och återkommande prishöjningar och det är orimligt att det skiljer så mellan Eskilstuna ocfh Strängnäs, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen. 

Nils Holgerssonundersökningen visar att det finns stora prisskillnader mellan de olika nätföretagen. Det är framförallt E.ON, Vattenfall och Fortum som står för de högsta elnätsavgifterna.

Att elnätsavgifterna ligger betydligt högre i Strängnäs förklarar Lena Lundberg, vd för Strängnäs energibolag Sevab, med att det är mycket landsbygd i kommunen.

– Vi har ett landsbygdsnät, till skillnad från Eskilstuna som har ett tätortsnät, säger Lena Lundberg. Vi har mycket längre ledningar per kund än vad man har i Eskilstuna.

Så de här priserna får man som kund i Strängnäs bara acceptera?

–  Ja, så är det i Strängnäs, det är de förhållandena som vi har. Vi har också valt att markförlägga ganska mycket av ledningsnätet på landsbygden och det innebär att man drar på sig ganska stora kostnader. Vi har bedömt att det är bra för kunden och leveranskvalitén att göra det.

Hur ser kostnadsutvecklingen ut framöver?

– Det är inte sannolikt att vi kommer att höja i den här takten under den kommande delen av regleringsperioden. Men det är styrelsen som ska ta ställning till det utifrån de planer vi har.

Kommuner med högst elnätskostnad i länet

1. Strängnäs 77,6 öre/kWh inkl moms

2. Nyköping 73,5 öre/kWh inkl moms

2. Flen 73,5 öre/kWh inkl moms

2. Trosa 73,5 öre/kWh inkl moms

2. Vingåker 73,5 öre/kWh inkl moms

2. Gnesta 73,5 öre/kWh inkl moms

Kommuner med lägst elnätskostnad i länet

1. Eskilstuna 47,2 öre/kWh inkl moms

2. Oxelösund 52,4 öre/kWh inkl moms

3. Katrineholm 71,1 öre/kWh inkl moms 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista