Gunborg Thörnfeldt, föreståndare för föräldrakooperativet Lagnö barn i Trosa, tror att ett förbud för föräldrarna att jobba på föräldrakooperativ skulle slå hårt mot de förskolorna. Foto: Sara Samulesson/Sveriges Radio
Sörmland

Föräldrajobb kan stoppas i förskolor

1:47 min

Föräldrar i föräldradrivna förskolor i Sörmland kan komma att hindras från att få arbeta i förskolan, efter ett beslut i Håbo kommun i Uppland. Det skulle få stora konsekvenser, tror Gunborg Thörnfeldt, föreståndare för Lagnö barn i Trosa 

Gunborg Thörnfeldt, föreståndare för föräldrakooperativet Lagnö barn i Trosa, tror att det skulle kunna bli ett slag om överlevnad för förskolorna.

– Vi får ju tänka om helt och hållet, säger Gunborg Thörnfeldt. Förmodligen skulle det bli en medlemsfråga bland föräldrarna om hur vi ska kunna överleva. Jag tror inte att vi skulle få några nya medlemmar, på grund av att vi inte skulle ha den delaktigheten, säger Gunborg Thörnfeldt.

På Lagnö barn förskola och fritidshem finns föräldrar med i verksamheten tre dagar i veckan, som en extra resurs utöver den ordinarie personalen. Men ett beslut i uppländska Håbo kan komma att ändra på det. Där har nämligen kommunen förbjudit föräldrakooperativen att låta föräldrar hoppa in och hjälpa till i verksamheten, eftersom man har tolkat det som att det bryter mot den nya skollagen, som säger att även vikarier ska ha någon form av förskolutbildning.

Förbudet har överklagats av föräldrarna till förvaltningsrätten, men skulle det bli så att Håbo kommun vinner ärendet kan det ge konsekvenser även för de 30-tal föräldradrivna förskolor som finns i Sörmland.

Eva Nordström är samhällspolitiskt ansvarig på arbetsgivarföreningen KFO, som företräder föräldrakooperativen.

– Vi tycker att det är en orimlig tolkning, där man riskerar och slår undan fötterna för föräldramedverkan i de kooperativa förskolorna. Om förvaltningsrätten stödjer Håbo kommun, så säger man ju att föräldramedverkan i förskolan inte är tillåtet enligt skollagen. I och med det blir det prejudicerande hur man ser på föräldramedverkan i förskolan, säger Eva Nordström.

Håbo är i KFO:s vetskap ensam om att tolka skollagen på det här viset. Johan Nilsson, ordförande för barn och utbildningsnämnden i Eskilstuna, ser inget problem med föräldrar i verksamheten.

– Det de prövar är om det är förenligt med gällande lagstiftning. Jag tänker, eftersom vi tycker att det fungerar väl, att då får man faktiskt gå på lagstiftaren, det vill säga riksdagen, så att man kan ändra lagstiftningen, säger Johan Nilsson.

I Eskilstuna finns ett tiotal föräldrakooperativ och totalt i länet beräknar KFO att ungefär 1100 barn går i föräldradrivna förskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista