Trosa

Trosa bäst på integration

Trosa kommun har lyckats bra med att integrera personer med utländsk bakgrund i samhället. Kommunen är årets vinnare i tidningen Fokus integrationsrankning.

Nästan tre av fyra utrikes födda i kommunen har arbete. Andelen arbetslösa födda i ett annat land, är lägre i Trosa än i någon annan svensk kommun. Dessutom är skillnaden mellan in- och utrikes föddas arbetsinkomst liten.

Flen har rasat från plats 9 förra året till plats 192 av 290 kommuner i årets ranking. Även Katrineholm, Vingåker och Nyköping har fått en sämre placering i årets undersökning. Gnesta, Oxelösund och Strängnäs har förbättrat sitt resultat väldigt mycket, även Eskilstuna.

Att kommunen lyckats väl med integrationen på arbetsmarknaden beror bland annat på att det finns gott om jobb i Trosa och att det är pendlingsavstånd till Stockholm. Men framför ett gott samarbete mellan kommunen, företagen och arbetsförmedlingen, enligt socialchefen Georg Hammertjärn.

Med bra integration menar tidninegn Fokus bland annat ett samhälle där de som är utlandsfödda deltar på arbetsmarknaden på samma villkor som de som är födda i Sverige.

Kommunernas placering 2012 (Placering 2011 inom parantes)

Trosa 1 (5)
Strängnäs 18 (144)
Gnesta 32 (243)
Oxelösund 34 (214)
Eskilstuna 165 (181)
Nyköping 170 (61)
Flen 192 (9)
Katrineholm 203 (118)
Vingåker 249 (43)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.