Frågan om skillnader i hälsa diskuterades i Eskilstuna. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Eskilstuna

Hälsoskillnader behöver minskas

"Vi är en stad som behöver integrera mer"
1:34 min

Skillnaderna i hälsa mellan olika grupper i samhället blir allt större.  SKL, Sveriges kommuner och landsting, vill att beslutsfattare i kommuner och landsting ska diskutera hur skillnaderna kan minska.

– Skillnader i hälsa är ju dels en ekonomisk fråga, men det är ju framförallt en fråga som drabbar människor, säger Jonas Frykman, som håller i SKL:s projektet Hållbar livsmiljö. Han ledde i veckan ett tvådagarsseminarium i Eskilstuna.

Vilka skillnader finns det?

– Mellan olika grupper, olika individer, rika och fattiga, mellan kvinnor och män eller beroende på var man bor. Om du bor i ett bostadsområdet och har andra förutsättningar just därför, säger han.

Skillnaden i hälsa mellan olika grupper i samhället ökar och frågan hur man kommer tillrätta med det är allt viktigare. Ett sätt att jobba med frågan enligt SKL att öka medvetenheten bland beslutsfattarna i bland annat Sörmlands kommuner, menar Jonas Frykman.

– Vi åker runt i olika delar av landet och avhandlar olika teman, som vi tror har betydelse och där man kan påverka skillnader i hälsa, berättar Jonas Frykman.

Maria Chergui är vänsterpartistiskt kommunalråd i Eskilstuna. Hon tror att ett mer integrerat samhälle även kan minska skillnaden i hälsa bland olika människor.

– Vi är en stad som behöver integrera mer och vi där behöver jobba mycket med att få människor från olika delar av stan att träffas. Men vi måste också jobba mycket med att stärka barn och ungdomars uppväxtvillkor, så att de blir trygga vuxna, så att det blir trygga när de blir äldre, säger Maria Chergui.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".