Eskilstuna

Internationell isbana offras för ny hall

1:49 min

Isstadion i Eskilstuna ligger bakom några av de största svenska idrottsframgångarna. Här la skridskoåkaren Tomas Gustafsson grunden för sina tre OS-guld, men nu finns risk för att banan offras när en ny ishall ska byggas.

På mötet med de så kallade isföreningarna, alltså ishockey, bandy, konståkning, skridskoåkning, långfärdskridsko och Korpen, presenterade kommunen ett förslag som gick ut på att den nya träningshallen placeras där det nu finns en utomhusrink.

För att få plats för hallen måste också delar av den stora skridskobanan tas i anspråk.  Dagens internationellt klassade 440-metersbana skulle ersättas med en 250-metersbana.

Föreningarna kände sig mer eller mindre överkörda på mötet, förslaget kom som en klar överraskning. Det säger alla P4 Sörmland har pratat med.

De säger också att de är oroliga, men i dagsläget vill eller vågar ingen uttala sig. Några tror det kan skada chanserna att just deras förening får en bra lösning.

Enligt Göran Andersson, lokalsamordnare på kultur- och utbildningsförvaltningen, tog kommunen till sig av kritiken på förra veckans möte. Nu ska tre alternativ utredas, bland annat det föreningarna helst vill ha, en ny hall på andra sidan Smehallen.

Göran Andersson vill inte bli intervjuad, men säger att den krassa sanningen är att man måste hålla sig till de 41 miljoner kronor, som Arenautredningen har sagt att det maximalt får kosta.

Skridskoförbundets ordförande Roger Bodin håller med om att hastighetsåkning på skridsko inte har högkonjunktur just nu och hans kritik har ett litet bredare perspektiv.

– Jag förstår kommunpolitiker, man måste vända på slantarna och det är många önskemål. Men det här är på gränsen till dumdristigt i perspektivet vad invånarna behöver. Vi behöver alla inkörsportar vi kan få för att öka folkhälsan, säger han.