1 av 3
Linn Fernström vill förmedla någonting som hon inte alltid vet vad det är, men att det är spännande, säger hon. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
2 av 3
Linn Fernströms utställning "Evigheter" visas på Grafikens hus. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
3 av 3
Utställningen på Grafikens hus i Mariefred invigs idag. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
Strängnäs

Erkänd konstnär i ”Evigheter”

3:42 min

En av den moderna svenska konstens mest omtalade konstnärer ställer nu ut på Grafikens hus i Mariefred. Med utställningen ”Evigheter” presenterar internationellt erkända Linn Fernström ett antal verk i för henne själv ny teknik.

Hon har bland annat arbetat med stora kopparplåtar.

– Om någon frågar vad jag gör så säger jag att ”jag är konstnär och att jag målar målningar med människor och djur i absurda miljöer”, säger Linn Fernström.

"Som betraktare förpassas vi till ett gränsland där det verkliga och overkliga existerar sida vid sida", skriver Grafikens hus i sin presentation av Linn Fernström.

– Det första djurhuvudet var en björn som låg på ett skåp. Sedan har det blivit som en del av världen. Det är en lek med bilden. Det är ett barn som hålls upp av händer som inte har någon kropp eller armar. Det händer någonting i bildläsandet, som jag inte alltid vet vad det är, men som blir spännande, förklarar Linn Fernström.

En del tycker att hennes konst är skrämmande.

– Jag tänker inte på det. Jag vill få verket att lyfta och att det ska förmedla någonting, berättar Linn Fernström.

Linn Fernström från Örebro tilldelas Sundbyholmsstiftelsens konstnärsstipendium på 50 000 kronor. Hon får det bland annat med motiveringen att hon har en poetisk styrka och förmåga att skapa magi ur det vardagliga.

Sundbyholmsstiftelsens hela motivering:

”Linn Fernström intar en särställning i den svenska samtidskonsten. Utan att påverkas av trender har hon skapat en egen plattform, en värld där livets underligheter genererar drömmar och fantasier utförda i en figurativ realism som refererar till klassiskt måleri med inslag av symbolism och surrealism. Linn har en målerisk och poetisk styrka och en förmåga att skapa magi ur det vardagliga. Därför kan hon utan att tumma på sin övertygelse hålla fast vid sin karaktäristiska stil där motiven kretsar kring landskap där människor och djur, idyll och mardröm, lekfullhet och allvar härskar. En värld där ytterligheter ges möjlighet att ta plats. Modigt i en tid när konsten i stor utsträckning är inriktad på undersökningar och processer.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista