Forskare vill ta reda på om elkunder vill förändra sitt elanvändande. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix
Sörmland

Forskning om energianvändning

1:13 min

Utvalda kunder på Eskilstuna energi och miljö kommer de närmaste veckorna få hem enkäter där de ska svara på hur de vill spara in på sin elräkning om de förändrar sin elförbrukning.

– Syftet med studien är att undersöka om elkunderna är intresserade av att öka sitt inflytande över sin elkostnad, säger Daniel Torstensson, doktorand i energiteknik vid Mälardalens högskola:

Hur mycket vill du kunna spara på att köra tvättmaskinen på natten istället för på dagen - räcker det med tre kronor per tvätt eller vill du spara minst 20 kronor?

Det vill forskare på Mälardalens högskola ta reda på genom en enkät som de närmaste veckorna når 1000 hushåll i Eskilstuna. Svaren ska hjälpa till att ta fram framtidens elavtal där konsumenter lättare ska kunna påverka sina elpriser.

I dagarna drar projektet ”Ökad konsumentmakt” på den nordiska elmarknaden igång i Eskilstuna - ett projekt som är finansierat av Energimyndigheten och där forskare på Mälardalens högskola ska undersöka vilka möjlighet som finns för konsumenter att påverka framtidens elpriser.

Energi och Miljös kunder ska forskarna ta reda på hur mycket konsumenter vill spara in på sin elräkning om de förändrar sin elförbrukning. Forskarna vill se vilka prismässiga vinster som konsumenter vill göra för att tycka att en förändring är värd besväret.

– I och med att regeringen kom med en proposition om att införa timmätning så kommer det troligtvis att dyka upp nya prisavtal så småningom så då ska vi undersöka om kunderna vill vara mer flexibla i sin elanvändning och då kunna påverka sin elkostnad mera.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista