Sörmland

Så undviker du att bli smittad av kyckling

1:28 min

I Sörmland drabbades 215 personer förra året av magbakterien Campolybacter, som kan finnas i kyckling. Det visar en sammanställning som smittskyddet i Sörmland har gjort. Men det finns sätt att undvika att bli smittad enligt smittskyddsläkare Christina Kallings Larsson.

– Det är extra noga att den är helt tillagad och inte blodig och har 65 grader och att man skiljer på skärbrädor.

I en granskning som Svenska Dagbladet gjort visade det sig att hälften av landets skolor serverar kyckling som kommer från länder där Campylobacter är vanligt, till exempel Thailand.

Vid en rundringning till länets tre största kommuner visade det sig att Strängnäs och Nyköping serverar kyckling från Sverige Danmark och Thailand, men hettar upp den till minst 72, respektive 65 grader.

I Eskilstuna serverar man bara svensk kyckling och på St. Eskils gymnasium som P4 sörmland besökte på lunchen är eleverna inte så oroliga, men har ändå funderat på saken.

– Jag har funderat lite eftersom min pappa har blivit sjuk av kyckling en gång, men jag äter så det är inte så farligt, säger Jonna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista