1 av 6
Nålskräck - titta bort! Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
2 av 6
Varje blodgivare ger 4,5 dl blod. Män får ge fyra gånger om året och kvinnor tre gånger. Men inför varje blodgivning stämmer man av givarens hälsa och avgör om givaren är lämplig. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
3 av 6
När man ska lämna blod får man krama om en skumboll - i detta fall ett hjärta - för att pumpa fram blodkärl i armvecket. Efter blodgivningen får man järntabletter för att ersätta den järnmängd man förlorat. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
4 av 6
Lite trångt, men ändå effektivt. Fem blodgivare kan ge blod och få hjälpa av en sjuksköterska samtidigt i Blodbussen. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
5 av 6
Förvaringsboxar som blodet ligger i när det fraktas från Blodbussen. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
6 av 6
Sjuksköterskan Ellen Haraldson visade P4 Morgon runt i bussen och berättade hur det fungerar när man kommer dit. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
Strängnäs

Blodbussen på besök i Strängnäs

11 min

Idag har Blodbussen stannat i Strängnäs. De hoppas och tror att cirka 50 personer kommer gå på bussen och få ett stick i armen under dagen.

Blodbussen som åker till vissa delar i länet kommer från Stockholms län landsting. Var tredje månad tar den sig till Strängnäs, Marifred, Trosa och Gnesta.
Blodbussen är till för att göra blodgivandet mer lättillgängligt. Dagens hållplats ligger i ett industriområde för att de som jobbar/bor i närheten kan besöka bussen istället för att ta sig till en av länets blodcentraler.

Birgitta var en av de som låg på britsarna när P4 Morgon var där.
- För mig är det självklart att man vill bidra. Jag har fått fyra barn ganska tätt efter varandra så nu är jag har för andra gången annars hade jag börjat ännu tidigare.

Sjuksköterskan Ellen Haraldson arbetar på Blodbussen och hon tycker att det är trevligt att åka ut till städerna och möta alla människor som kommer. Det är både nya och vana blodgivare som besöker bussen.

- Jag har träffat en man som lämnade blod för 300:e gången, berättar hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista