Sörmland

Kampanj väcker känslor

1:50 min

I skuggan av rättegången mot den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik har KFUM haft en affischkampanj för sitt sommarläger i östgötska Brevik, nära Söderköping. Det väcker känslor.

Även om det är en avgrund mellan Breivik och KFUM så har kampanjen mötts av reaktioner.

Brevik sommarläger, står det på affischen.

– När man tittar närmare så är det ju onekligen otroligt korkat att ha ”Brevik sommarläger” och ha ett blont barn bredvid varandra. Otroligt obehagligt det känns ju lite som ett indoktrineringsläger, säger en Nyköpingskvinna.

Det är första gången KFUM affischerar i Sörmland om sitt sommarläger i Brevik, och kampanjen har mötts av reaktioner. Personer P4 Sörmland talat med, funderar över om det verkligen är KFUM som står bakom, eller om det är någon nazistgrupp som satt upp affischerna. Men få reaktioner har nått KFUM.

– Vi har fått två mail som reaktioner på det, men vi själva har ju inte tänkt på det. För oss är ju Brevik bara någonting positivt och en bra verksamhet som vi tror benhårt på. Och Brevik är ett namn som vi är stolta över, berättar Lisa Larnemark Schultzberg, som är vice verksamhetschef på Brevik.

Vad är det för synpunkter som har kommit in?

– Att vårat namn liknar namnet på Breivik i Norge, så att säga, svarar hon.

För KFUM är Brevik 50 år av lyckad lägerverksamhet för tusentals barn, enbart det.

– Vi är Brevik och vi är stolta över det här namnet och jobbar med jättebra saker. Sedan är det jätteolyckligt att det krockar säger Lisa Larnemark Schultzberg.

– Jag skulle inte vilja skicka mina barn dit när det står så där, säger Bella Karls i Nyköping efter att ha sett affischen.