Nyköping betalar den lägsta sommarjobbslönen för ungdomar. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Sörmland

Nyköping betalar lägst sommarjobbslön

1:02 min

Det är stora skillnader i hur mycket kommunerna betalar ut i sommarjobbslöner till ungdomar. I Sörmland betalar Nyköping sämst av kommunerna i Sörmland, 58 kronor. Flen betalar 59 kronor. Det visar en genomgång som fackförbundet Kommunal har gjort av drygt 200 av landets kommuner.

Bäst i länet betalar Parken Zoo i Eskilstuna, 101 kronor och Kommunfastigheter och Torshälla fastighetsbolag 97 kronor per timme.

Den kommun i landet med lägsta lönen betalar 35 kronor i timmen jämfört med 106 kronor i timmen som är bäst.

Inför varje sommar undersöker Kommunal hur många som erbjuds sommarjobb i kommunerna och hur hög timlön som erbjuds ungdomarna.

– Det är väldigt problematiskt att lönerna skiljer sig så mycket åt för samma sorts jobb. Det skapar en orättvisa som inte är bra. Dessutom är många sommarjobbslöner väldigt låga. Lönen måste vara anständig även om det handlar om ungdomar, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Kommunals rekommendation för feriejobben sommaren 2012:

• För feriearbetande 16- och 17-åringar bör lön utgå med lägst 61 kronor i timmen.

• För feriearbetande 18- och 19-åringar bör lön utgå med lägst 75 kronor i timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista