"Miljöpartiet borde inte kräva en plats i regeringen nu"

De flesta i miljöpartiets regioner, 14 av 22 regionordföranden, vill att miljöpartiet ska sitta med i en regering med socialdemokraterna, under förutsättning att kravet på att lämna EU finns kvar. Men miljöpartiets sammankallande i Sörmland, Björn Lymar, säger däremot att miljöpartiet i nuläget inte borde kräva en plats i regeringen.

Det på grund av att partiets åsikter blir uppätna av det större partiet eller partierna, eftersom miljöpartiet idag har för litet väljarsstöd.

Björn Lymar säger också att man så småningom vill sitta i en regering, och att den enda möjligheten är en s-regering. När det gäller EU vill han inte sälja bort utträdesparagrafen, även om han på sikt tror att den kommer att försvinna.

Ekot har talat med miljöpartiets 22 regionordföranden. 18 av dem kan inte tänka sig att slopa kravet på ett utträde ur EU för att ingå i en regering 2006. Men samtidigt säger alltså de flesta, 14 av 22, att de är för en regeringskoalition med socialdemokraterna.

Statsminister Göran Persson har tidigare sagt att det inte går att sitta med i en regering och samtidigt kräva att Sverige ska lämna EU.