1 av 2
Det byggs alldeles för få hyresrätter som ungdomar skulle kunna flytta till. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Foto:Lisa Wadin/Sveriges Radio.
sörmland

Svårt bygga bostäder för ungdomar

1:46 min

Det råder brist på bostäder för unga i stora delar av länet. Bara i Eskilstuna och Katrineholm anser kommunerna själva att de inte har brist på den typ av bostäder som unga efterfrågar.

I Strängnäs kommun råder det allmän bostadsbrist och har så gjort i många år och situationen för ungdomar, som vill flytta hemifrån, är extra svår.

Isabell Mattson och hennes sambo har köpt en bostadsrättslägenhet på ett rum och kök. Men alla har inte den möjligheten.

--Det är jättesvårt har jag fått höra. Det finns ju inga studentlägenheter eller sådant där, säger hon.

I det bostadsförsörjningsprogram som kommunfullmäktige i Strängnäs antog 2008 står att "ingen skall hindras från att hitta ett eget boende enbart på grund av bostadsbrist eller brist på bostäder med rimliga boendekostnader." Men just priset på de hyresbostäder som kommer ut på marknaden i Strängnäs är ofta jämförelsevis högt.

Torgny Jonsson är ordförande i Strängnäs bostads AB.

--Jag tycker att vi har ett ansvar när det gäller allmännyttan och på något sätt måste man börja producera hyresrätter, säger han.

Även om behovet av nyproduktion är stort så är det inte bara att bygga och tro att problemet är löst. Vid nybyggnation blir hyrorna ofta ganska höga.

--Jag tror det är väldigt svårt att producera helt nya bostäder, som ungdomar kan flytta in direkt i, säger Torgny Jonsson.

Just nu kollar kommunen på flera olika alternativa lösningar på problemet.

Men Torgny Jonsson hoppas också på en flyttkarusell så att de billigare mindre lägenheterna blir lediga.

Ingrid Fäldt sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna och dessutom även i styrelsen i Strängnäs Bostads AB. Hon tror inte att man kan lägga hoppet till någon flyttkarusell.

--Det blir inte så mycket flyttkarusell om man inte bygger nytt och får lite rotation, säger hon.

En risk med att det saknas boende för ungdomar är ju att de väljer att flytta från kommunen.

I kommunfullmäktiges strategiska plan som sträcker sig fram till 2014 står att fler hyreslägenheter behövs, inte minst för att unga ska få bra bostäder och att det ska säkerställas via bland andra Strängnäs Bostads AB och en aktiv planeringspolitik.

--Det är väldigt fina ord, men det har ju varit svårt att leva upp till det, säger Ingrid Fäldt.

Claes Gunnar Mattson, ordförande i Hyresgästföreningen i östra Sörmland, håller med om att det är ett problem att nya hyresbostäder blir så dyra.

– Samtidigt som det är brist så är det inte någon som vill bygga, framför allt hyresbostäder, säger Claes Gunnar Mattson. Även en liten nyproducerad etta kan gå på 5000 till 6000 kronor i månaden.

Att ungdomar har svårt att hitta eget boende och istället bor kvar hemma får konsekvenser på flera håll. Margot Bandmann är familjerådgivare och hon ser konsekvenser inom den personliga utvecklingen.

– Det man satsar på är att de så småningom ska stå på egna ben och flytta hemifrån, säger Margot Bandmann. Bor de länge hemma, så påverkar det deras frigörelseprocess från föräldrarna.

Hyresgästföreningen är bara en av de aktörer i länet som har tagit upp frågan om bostadsbrist för unga en längre tid. Trots att behovet av mindre billiga lägenheter är stort verkar det vara långt kvar innan problemet är löst.

– Nu får vi hoppas att det händer något och att man ser att det är ett måste att ta tag i frågan, säger Claes Gunnar Mattson.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista