1 av 4
Tony Gustavsson, bar byggt sitt hus i Alängen själv. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio
2 av 4
Foto Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
3 av 4
Sommarstugeområdet Alängen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
4 av 4
Eva och Bernt Andersson och Gabriel Hallkvist. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Sörmland/Katrineholm

Populärt att bo i sommarstugan året om

12 min

Allt fler väljer att flytta ut i sina sommarstugor permanent och Sörmland är det län i Sverige där flest personer har gjort det valet. Ett sådant område, där sommargästerna nyligen börjat flytta ut, är Alängen i Lerbo, vid Viksjön två mil öster om Katrineholm.

Längst bort på vägen bor Tony Gustavsson. Han tog över sin farfars sommarstuga i Alängen där han varit varje sommar när han var barn. Ett litet sommarstugeområde från 50-talet vid Viksjön i Lerbo  två mil från Katrineholm.  Här finns ett tiotal stugor precis vid sjön. Och tre av dom har blivit permanenta. Nybyggda trähus, röda och gula, med garage, växthus, gäststugor och uthus.Hit går inga bussar och närmaste affär är en mil bort.

I Sörmland finns det 19 000 fritidshus som ägs av privatpersoner, och det län med flest fritidshus efter Gotland i relation till antalet invånare. Sörmland är också det län där flest fritidshus blivit permanenta boenden, enligt länsstyrelsen.

– Det här har alltid varit mitt drömställe. Och hösten 2004 bestämde jag mig för att sälja huset i Katrineholm och flytta hit permanent. Dels bodde jag ju härute från april till snön kom, så jag tänkte att jag kan ju lika gärna bo här året runt när jag ändå pendlar så mycket. Så jag köpte mig en traktor så att jag skulle kunna ploga vägen så att jag skulle kunna ta mig till jobbet, berättar Tony.

Bara ett stenkast från Tony bor Eva och Bernt som också bestämde sig för att flytta ut permanent.

– Som du ser så bor vi precis vid sjön, berättar Eva.

Får man bygga så här nära vattnet?

– Vi hade en sommarstuga här som vi rev. Så vi fick bygglov för att riva och bygglov för att bygga. Men annars får man inte bygga så här nära vattnet. Nu har vi bott här i sex år, berättar Eva.

Mitt emellan Tony, och Eva och Bernt bor numera Ingrid och Kurt Wallin som i december flyttade ut permanent till sin sommarstuga, som de köpte vid Viksjön för några år sedan.

– Det beror på naturen att vi flyttade hit. Du kan aldrig få tystnaden på det här viset, det finns alltid en väg eller järnväg som låter. Och det kommer säkert att flytta hit flera, tror Eva.

– Vi tyckte att det var en fördel att det bodde flera åretruntboenden här, annars hade vi nog inte flyttat hit, säger Kurt.

Tony uppskattar att få vara ensam ute på landet berättar han och njuta av månskenet på det sätt, som man bara kan göra på landet. Jag frågar Tony vad han tycker om att det flyttat ut flera familjer efter att han flyttade ut. Och vad han skulle tycka om det blev ett villaområde nere vid sjön.

– Det var väl inte min tanke då. Jag trodde ju att inte att någon skulle flytta ut permanent , men då hade jag ju fel, säger han.

Vad är det som är grejen med att bo här då?

– Det är lugnt och skönt, nära till naturen och till sjön om man vill bada. Det är jätteskönt, säger Tony.

Bonden Andreas

Bonden Andreas Jonsson och hunden Bob. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Under en vecka får vi följa Andreas Johnsson och hans arbete på gården i Lerbo. Andreas har också spelat in en radiodagbok.

#text=5098834#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista