Nyköping

Misstänkt människosmugglare frias

0:59 min

En man i 30-års åldern misstänkt för grov människosmuggling friades i Nyköpings tingsrätt. Kvinnan, som först pekat ut mannen, tog tillbaka allt under rättegången.

Mannen misstänktes för att mot betalning med flyg ha smugglat i en somalisk kvinna från Malta till Sverige via Skavsta flygplats.

De avslöjades redan där och kvinnan som reste med falskt pass, pekade då ut mannen. Hon påstod att han mot 10 000 amerikanska Dollar hjälpt henne in i landet.

I rättegången var det enligt kvinnan en helt annan och för henne okänd man, som gjort detta. Hon hade ingen förklaring till varför hon först pekar ut en annan. Hon hade heller ingen kommentar till den åtalades historia. Han påstod där, att paret i själva verket var förälskade och skulle gifta sig i Sverige.

Nyköpings tingsrätt tycker att det finns en hel del, som talar för åtalet och att historierna inför sittande rätt, var tillrättalagda och felaktiga. Men rätten konstaterar ändå att det finns utrymme för visst tvivel om vad som faktiskt förekommit. Därför kan det inte med tillräcklig grad av säkerhet anses att mannen hjälpt kvinnan att olovligen komma in i Sverige. Därför frias han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista