Abd al-Haqq Kielan, imam i Eskilstuna, anser att råden som flera imamer har gett är under all kritik. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Eskilstuna

Imam kritisk till lagstridiga råd

5:06 min

Imamen i Eskilstuna Abd al-Haqq Kielan tar kraftigt avstånd från de råd som flera av hans kollegor gav inför dold kamera i SVT:s Uppdrag granskning häromkvällen.

I programmet fick en kvinna bland annat rådet att inte polisanmäla om hon utsatts för våld, att inte neka om hennes man vill ha sex och att acceptera att han har flera fruar.

– Det är skandalöst att ge sådana här råd till folk, säger Abd al-Haqq Kielan, som är imam i Eskilstuna och ordförande i riksförbundet Svenska islamiska församlingarna. Vi befinner oss faktiskt i Sverige nu.

Han menar att muslimer enligt islam och islamisk lag måste följa de lagar som gäller i det landet man kommer till.

– När du flyr till ett land, söker uppehållstillstånd eller söker arbete i det, så är man skyldig som muslim att lyda det landets lagar. Det finns inte plats för subkulturer där man ska ha en egen civilisation, där man får våldta sin fru, där man får slå henne och skaffa sig en massa fruar, säger Abd al-Haqq Kielan.

Är det här något som du kommer att ta upp i till exempel Eskilstuna?

– Ja, på fredagspredikan kommer jag prata om de här sakerna och vad Koranen säger - att män och kvinnor absolut har lika rättigheter och att män och kvinnor har exakt samma andliga värde, enligt islam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista