1 av 2
Inga Lundgren köper taklök och fetbladiga blommor för att slippa vattna så mycket. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Axel Hellström är nybliven kolonilottsägare och förbereder för tomatplantorna. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
Sörmland

Högsäsong för trädgårdshandeln

"Jag har köpt taklök "
1:15 min

Nu är det högsäsong för trädgårdshandlarna när många sörmlänningar vill få fint i sina trädgårdar och balkonglådor. Främst är det sommarblommor som penséer och pelargoner som kunderna handlar.

– Vi har väntat på den här värmen. Försäljningen har gått bra hittills men den här riktiga värmen behövs för att kunderna ska vakna. När solen skiner och temperaturer närmar sig femton grader och där över, då vill man ut i trädgården, säger Thord Johansson, som driver Oscarsbergs Trädgård i Nyköping.

Han har märkt av en stor skillnad de närmaste dagarna.

– En normal dag har vi runt 100 kunder, idag kanske vi har 450 kunder. Blir det en riktigt bra dag kan det komma uppemot 550 stycken.

Inga Lundgren är en av kunderna som går runt bland plantorna. Hon  har plockat hela vagnen full av blommor.

– Jag har köpt taklök och fetbladiga blommor, så jag slipper springa runt och vattna dem hela tiden, säger Inga Lundgren.

Även på Anderslunds koloniområde alldeles intill trädgårdshandeln börjar säsongen sätta fart. Där ligger jordsäckar på hög och nyköpta plantor står uppradade intill landen. Nyblivne kolonilottsägaren Axel Hellström står med en hammare i handen.

– Jag ska ha tomater, så då bygger jag så de kan klättra här. Man måste ju förbereda lite grann och sen vänta på att det kommer regn, så det sätter fart med groddning och allting, säger Axel Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".