Besöksnäringen ska kvalitetsäkra miljöarbete. Det är en värderingsfråga, säger företagaren Karin Sjöstedt. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Sörmland

Turismen ska bli mer hållbar

1:09 min

Turismen ska fördubblas till år 2020, men måste bli mer miljövänlig och hållbar, enligt Västsvenska turistrådet som ansvarar för en nationel satsning där turismen i Sörmland och Västmanland ingår.

De övriga är Västra Götaland, Jämtland/Härjedalen och Kronoberg, Kalmar och Jönköping.

21 turistföretag i Sörmland och Västmanland har anmält sig och får möjligheten att testa verksamheten och ta del av internationell kompetens.

–  Jag vill att våra gäster ska vara trygga. De ska bli positivt överraskade. De ska veta att anläggningarna som man åker till är miljövänliga, har grön el, separationstoaletter eller att en anläggning värms med sjövatten, säger företagaren Karin Sjöstedt, som deltar i projektet.

Västsvenska Turistrådet ser systemet som ett centralt verktyg för att näringen ska utveckla sina erbjudanden och infria kundernas förväntningar. Tillväxtverket hoppas att projektet ska utveckla branschen, såväl företag, regioner och destinationer.

Systemet ska täcka hela Sverige och fungera för hela besöksnäringen, till exempel boende, sevärdheter, aktiviteter och evenemang.

Även Statens fastighetsverk deltar, tillsammans med Tillväxtverket, Visit Sweden, regionerna och projektägaren Västsvenska Turistrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista