Projekt som är nyskapande kan få bidrag säger Hasse Andersson, kanslichef. Allmänna Arvsfonden. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Sörmland

Få sörmländska föreningar får stöd

Det är framförallt ideella föreningar som kan få stöd
1:32 min

Bara fyra och en halv miljon av totalt nästan 500 miljoner kronor hamnade i Sörmland det senaste året och det borde, sett till folkmängden, vara det dubbla. Nu ska delegationen vid en träff med föreningar informera om de möjligheter som finns, enligt kanslichef Hasse Andersson.

– På något sätt ska det vara ett utvecklande eller nyskapande projekt enligt arvsfondslagen, säger Hasse Andersson.

Sedan 1928 har pengar efter avlidna, som inte har arvingar och som inte har skrivit testamente, enligt lag hamnat hos Allmänna Arvsfonden och under de senaste åren har det handlat om en halv miljard per år.

Det är Arvsfondsdelegationen som fördelar de här pengarna till ideella föreningar och här har man de senaste åren kunnat konstatera att föreningarna i Sörmland har varit sämst i landet på att söka pengar. Åtminstone har det delats ut klart minst till Sörmland sett till befolkningsmängden, enligt delegationen.

Senast var det fyra och en halv miljon kronor, som hamnade i Sörmland och det borde ligga på runt tio miljoner varje år.

Därför söker nu personal från Arvsfondsdelegationen upp föreningarna i stället och ikväll samlas representanter för cirka 200 föreningar från Sörmland i Nyköping för att informeras om delegationens möjligheter att dela ut pengar.

Målgrupperna är tydliga, konstaterar Hasse Andersson.

– Det är barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning som är fondens målgrupper. Orter där det inte finns så mycket är chanserna stora att få stöd, för att till exempel bygga om eller till en lokal, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".