1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6
Eskilstuna

Vårdcentral HBT-cerfifieras

2:11 min

I samband med Springprideparaden på lördag blir Vårdcentralen City i Eskilstuna den tredje i landet som HBT-certifieras av RFSL. Målet är att alla oavsett sexuell läggning eller könsidentitet ska bli bemötta med respekt och kompetens.

2010 kom landstingets nya HBT-policy där man slog fast att det inte är acceptabelt att homosexuella, bisexuella och transpersoner utsätts för orättvis behandling eller dåligt bemötande.

Irene Bävman Fjäll är chef på vårdcentralen City och hon ser vårdcentralens engagemang som en fortsättning på den policyn.

– Vi måste se att människor är olika och vi måste se det aktivt, säger Irene Bävman Fjäll.

Vad blir skillnaden för patienterna?

–  Vi är öppnare och tryggare och vi kan bortse från våra egna normer och utgår istället ifrån dina normer när du kommer hit till oss.

Certifieringen som RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners likaberättigande, utfärdar innebär bland annat att alla anställda har gått en särskild utbildning som har omfattat flera tillfällen.

Karol Vieker är certifieringsansvarig på RFSL och vet att certifieringen- godkännandet, betyder en hel del för HBTQ-personer.

– Vi vet från alla möjliga olika undersökningar att HBTQ-personer tyvärr har väldigt mycket erfarenhet av att ha blivit dåligt bemötta, både som kollegor på en arbetsplats och som patienter eller brukare på en vårdcentralen i vården, så man drar sig för att gå till vården.

Distriktsläkare Magnus Gustafsson är den som tagit initiativ till certifieringen och han ser fördelar också rent medicinskt:

– Jag har flera redskap att använda i samtalsmetodiken och jag kan självklart komma lättare till en symtombeskrivning och sannolikt till en diagnos. Jag kommer att ge bättre medicinsk vård.

Bland de Eskilstunabor P4 Sörmland möter på stan är åsikterna överlag positiva.

– Det är väl jättebra, det borde väl alla vara. Hoppas att fler följer i samma spår. För de som har den läggningen kan det vara tryggt att veta att de möts av människor som är utbildade i de här frågorna, säger Thomas Gladh.

Men det borde redan tidigare ha varit en självklarhet att alla får samma bemötande, tycker studenten och blivande ekonomen Nasife Sejdije.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista